Strony

środa, 16 października 2013

Cukiniowe placuszki z fetą :)



Wspaniałe, gorące, rumiane i baaardzo na czasie :) 
Cechy charakterystyczne ?
Są łatwe w przygotowaniu, niedrogie i szybko znikają !


Na dwie porcje potrzebujemy:

ok 0,5 kg cukinii
1 cebula
1 duże jajko od szczęśliwej kurki
4 solidne łyżki mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania serka typu feta
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta curry lub kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
sól, pieprz


Cukinię myjemy i pozbawiamy nasion (ja zawsze dryluję łyżką - raz dwa).
Wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Posypujemy solą i pieprzem (odstawiamy na chwilkę i odciskamy nadmiar soku).
Obieramy, kroimy cebulkę i dorzucamy do cukinii.

Następnie dodajemy jajko, mąkę, fetę oraz gałkę muszkatołową.
Dokładnie mieszamy, a w międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni.

Smażymy jak placki ziemniaczane - aż będą złociste :)

Serwujemy z ulubionym sosem 
(np. tzatziki, czosnkowym na bazie jogurtu, słodko - pikantnym z chilli etc.)

Smacznego !


PS 
Podobnie możecie zrobić placuszki z dyni.
Tylko dynię obieramy ze skórki ;)
Mniam !


12 komentarzy:

  1. Wczoraj pierwszy raz robiłam takie ale bez fety i były przepyszne! Następnym razem spróbuję z fetą :))
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają mniammmm.
    Ja często serwuję placuszki z cukinii tylko lubię je tak dobrze przyprawić i z sosem czosnkowym. Wyborne:)
    Buziaki i miłego dnia Madziu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm..pychotka, lubię takie różne placuszki warzywne, więc sobie takie chętnie zaserwuję :))) Tym bardziej, że w spiżarni zalega mi.gigantyczna cukinia a leczo nam się znuddziło... ;) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo uwielbiam te placuszki :) Tylko zawsze robiłam bez fety i cebulkę najpierw trochę przysmażałam na masełku ale to tylko dla tego, że nie lubię surowej cebuli :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię cukinię, uwielbiam fetę, więc to idealny przepis dla mnie!!! Muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie-a można zapytać o serek feta-tłusty? W kawałku?-nie robiłam jeszcze : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek kupuję w kawałku, w kartoniku np. Favita. Zwykle wybieram ten o mniejszej zawartości tłuszczu.
      Wystarczy rozkruszyć go widelcem i dodać do reszty składników, po czym dokładnie wymieszać :)

      Usuń
  7. Wspaniały przepis :) dzięki kochana ...

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.