Strony

środa, 9 kwietnia 2014

Pulpeciki w sosie koperkowym


Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na szybki, pyszny i zdrowy obiadek :)
Lada moment pojawią się młode ziemniaczki, 
które idealnie komponują się z koperkiem.
Ja osobiście koperek - a zwłaszcza jego zapach - u-wiel-biam !

Pulpeciki drobiowe tym razem zrobiłam ze zmielonego fileta z indyka.
Do ok 0,5 kg mięska dodaję:
1 jajko
1/2 drobno posiekanej cebulki
3 łyżki bułki tartej
1 startą na grubych oczkach marchew (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku 


Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy (jak ciasto) w miseczce, 
a następnie formujemy w miarę równe kuleczki.
Każdą z nich obtaczamy w mące.

W garnku gotujemy bulion i gdy zacznie wrzeć delikatnie układamy w nim nasze pulpeciki, 
tak by bulion ładnie je zakrył.
Dodajemy pół posiekanego pęczku koperku i gotujemy na wolnym ogniu ok 10-12 minut.
Po tym czasie dolewamy ok 100 ml śmietanki 
lub ok 50 ml wody w której rozrabiamy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej 
(dzięki temu nasz sos się zagęści).

Gdy sos zabulgocze możemy wyłączyć ogień, doprawić sos do smaku 
i posypać pozostałym koperkiem.
Smacznego !


4 komentarze:

  1. Musi być pyszne a mój koperek jeszcze ciągle nie wysiany.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam koperek i ostatnio nauczylam sie przyrządzac sos koperkowy, mąż je go z ryba a ja zwykle z pure:)Ciekawy przepis, będę o nim pamiętała:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.