Strony

wtorek, 24 marca 2015

Wiosna przyszła :)

A wraz z nią połyskliwe kryształki i pastele...

Słoneczka mamy coraz więcej, a one pięknie się w nim przeglądają :)


Wszędzie zakwitają śliczne kwiaty, ptaszki tak pięknie śpiewają.
A mam i dla Was jednego ptaszeczka wiosennego :)



Zapraszam na bazarek - tam kolejne niespodzianki !




wtorek, 10 marca 2015

Zielono mi


 Ojoj dawno mnie nie było, sporo się ostatnio u mnie dzieje, ale o tym opowiem Wam następnym razem :)
Póki co post, do którego zabierałam się i zabierałam...

Na wiosnę sprezentowałam sobie blender i teraz dzień za dniem odkrywam jego możliwości.
Aktualnie na tapecie jest u mnie avocado.
Nawet jeśli do tej pory jakoś nie przekonaliście się do niego
- a może właśnie przede wszystkim w tym wypadku -
wypróbujcie moje wariacje na jego temat.

A mam je dwie na dzisiaj.
Pierwsza to....


Pasta z avocado

Jest idealna do kanapek, grzanek, tostów czy krakersów.
Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na imprezach :)

Do jej zrobienia potrzebujemy:
1 dojrzałe avocado
1/4 zielonego ogórka
kilka listków świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
1 łyżkę majonezu
kawałek zielonej, ostrej papryczki
sól do smaku
(opcjonalnie można dodać również łyżeczkę soku z cytryny)

Wszystkie składniki miksujemy na gładką, kremową pastę i układamy na naszych kanapeczkach, które dodatkowo możemy ozdobić koperkiem, żółtą papryką, plasterkiem ogórka :)




Moja druga propozycja dla Was to:


Salsa z avocado

Świetnie sprawdzi się jako pikantny dodatek do mięs czy wędlin.

Do tej salsy użyłam:
1 dojrzałe avocado
1 puszkę krojonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
kawałek czerwonej, ostrej papryczki
sól do smaku

Miksujemy tak, by zostały drobne kawałeczki warzyw i ziół.
Podajemy z pieczonym/grillowanym/gotowanym mięsem lub jako dodatek do wędlin. 


Na zdjęciu powyżej:
Grillowany filet z salsą w towarzystwie pieczonych ziemniaczków
i sałaty z lekkim dressingiem.


Naprawdę warto przekonać się do avocado :)
Polecam i życzę smacznego !!!