Strony

poniedziałek, 7 marca 2016

Smakowite sajgonki - czyli trochę inny obiad :)


Okazuje się, że nie każdy zna i nie każdy próbował sajgonek :)
Przykład ?
Mój Niebieskooki !

Pierwszy raz je spróbował (kilka tygodni temu) i natychmiast je pokochał.
Postanowiłam zatem zrobić powtórkę, cyknąć kilka zdjęć i powiedzieć jak je zrobić w domu :)

Nasza porcja farszu starczy na ok 30 sajgonek.
Opakowanie papieru ryżowego z Lidla starczyło nam w sumie na ok 60 sztuk (czyli na dwa razy).

Na patelni podsmażamy 500 g mięsa mielonego 
(można je zastąpić ulubioną rybą lub zrobić farsz całkowicie warzywny),
następnie dodajemy przyprawy (sól, curry, kumin, imbir mielony, chilli/pieprz cayenne/płatki chilli) oraz sos sojowy ciemny (wszystko w ilości według smaku).

Następnie dodajemy warzywa - ok 250 g mrożonej mieszanki chińskiej 
i chwilę dusimy pod przykryciem.


Do farszu dodałam też 3 łyżeczki nasionek (zdjęcie poniżej) z mixu orientalnego
oraz 100 g namoczonego w gorącej wodzie, a nastepnie odsącznego makaronu ryżowego 
(pół opakowania pokruszyłam przed zalaniem go wodą 
- dzięki temu nie jest taki długi i łatwiej go później wymieszać z pozostałymi składnikami farszu).


Po przestudzeniu nasz farsz jest gotowy :)


Papierki ryżowe kolejno moczymy przez kilka sekund w miseczce z zimną wodą, 
nakładamy farsz i zwijamy (jak krokieciki).


Gotowe sajgonki smażymy na patelni aż będą pięknie złociste i chrupiące :)

Podajemy gorące ze słodko-pikantnym sosem chilli.



Smacznego !!!


1 komentarz:

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.