Coś na kształt naszych śniadaniowych pancakes, a jednak zupełnie inne :)
Potrzebujemy:
1. jajka (sztuk 3)
2. mąka (2 szklanki)
3. mleczko 3,2% (1 i 1/2 szklanki)
4. roztopione i schłodzone masło (ok 75-80g)
5. proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
6. dwie szczypty soli i słodkiej papryki
Białka ubijam na pianę ze szczyptą soli, dodaję żółtka i dalej miksuję.
W następnej kolejności dodaję pozostałe składniki - sól, paprykę, proszek do pieczenia,
mleko, mąkę i roztopione masło - i dalej miksuję.
Tak wymieszane ciasto odstawiam na kilka minut
- w tym czasie przygotowuję sos pieczarkowy
(łyżka masła, pieczarki, posiekana cebulka i natka pietruszki, sól, pieprz,
a na sam koniec pól małej śmietanki)
i pieczone mięsko (u mnie to akurat był indyk, ale świetna będzie również szynka,
polędwica czy karkówka z grilla).
Rozgrzewam patelnię teflonową - wystarczy musnąć ją naoliwionym pędzelkiem
i na niedużym ogniu smażymy nasze placuszki obustronnie :)
Następnie układam je warstwowo, polewam sosem, dodaję kawałeczki pieczonego mięska
i dekoruję świeżym tymiankiem :)
Smacznego !
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńSą smaczniutkie i baaaardzo sycące :)
Usuń