Strony

piątek, 22 lipca 2016

Pieczone marcheweczki glazurowane :)


Bardzo szybko się je przygotowuje i są pyszne :)
Czego chcieć więcej ??

Potrzebujemy:
- pęczek młodych marchewek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżkę miodu
- 1 łyżkę octu jabłkowego
- sól morska
- płatki chilli (opcjonalnie) lub pieprz

Marcheweczki dokładnie szorujemy, nie obieramy.
Przekrawamy wzdłuż i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnika nagrzewamy do 180-190 stopni.

Tak rozłożone marchewki smarujemy naszą miksturą
wykonaną z oleju, miodu i octu (zużywamy max połowę!!!).
Posypujemy grubą solą i chilli.

Wkładamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika.
Po tym czasie marchewy wyciągamy i ponownie "malujemy"
naszą glazurą, którą zużywamy już do końca.

I do pieca na kolejne 15 minut.

Po tym czasie są gotowe :)
Mięciutkie i pyszne !

3 komentarze:

  1. uwielbiam!! od pewnego czasu pieczona marchew, w różnych smakach, jest u mnie hitem imprez domowych!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fantastycznie :) jak doprawiasz marcheweczki ???

      Usuń
  2. mmm na pewno pyszne , robie tez podobne

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.