Dyniowy sos do makaronu z masłem oraz natką pietruszki
Składniki na 2-3 porcje sosu:
1/2 małej/średniej dyni
1/2 filiżanki płynnej śmietanki 30%
2-3 łyżki masła
2 szalotki lub jedna zwykła cebulka
4 łyżki tartego parmezanu lub sera pleśniowego
natka pietruszki
1/2 małej/średniej dyni
1/2 filiżanki płynnej śmietanki 30%
2-3 łyżki masła
2 szalotki lub jedna zwykła cebulka
4 łyżki tartego parmezanu lub sera pleśniowego
natka pietruszki
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
Przygotowanie:
Dynię obieram i oczyszczam z pestek. Kroję w kostkę.
Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczam masło,
dodaję pokrojone cebulki, doprawiam solą, duszę je powoli,
pod przykryciem około 5 minut, nie zrumieniając.
Dodaję pokrojoną dynię i doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej i imbiru.
Dodaję odrobinę gorącej wody (4-5 łyżek),
przykrywam i duszę powoli około 15 minut lub do miękkości.
Dodaję śmietankę, 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
przyprawiam solą i pieprzem (lub chili w płatkach).
Do sosu dodaję ugotowany al dente makaron.
Mieszam, rozkładam na talerze i posypuję pozostałymi dwiema łyżkami sera.
Z pozostałej dyni robię zupę krem z grzaneczkami :)
Składniki do niej są niemal identyczne jak do sosu (nie ma potrzeby dodawania sera,
a śmietankę można zastąpić mleczkiem kokosowym),
ja jednak lubię dodać troszkę bulionu, ząbek czosnku, szczyptę słodkiej papryki
i wszystko dokładnie zmiksować blenderem.
Serdecznie polecam - w chłodne dni jest niezastąpiona !