Strony

środa, 22 sierpnia 2012

Cukiniowe leczo :)


Sezon na papryki w pełni - są tanie i przepyszne !
Nie ma na co czekać ! Leczo i faszerowane papryki rządzą na polskich stołach :)

Skusiłam się i ja... gdy na bazarku zobaczyłam tą ilość swieżych i pachnących warzyw - dosłownie zwariowałam !
Kupiłam cudowne papryki we wszystkich kolorach (czerwone, zielone, pomarańczowe i żółte), duuużo cebuli, piękne pomidory, pieczarki, por i oooogromną, ogromną cukinię za 2 zł.

Wszystkie warzywa myjemy, oczyszczamy papryki i cukinię (nie obieram jej nigdy ze skórki, jedynie wydrążam łyżką pestki ze środeczka) a następnie kroimy w kosteczkę, do garnka wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy wszystko razem - warzywa zaczynają puszczać sok, tworzy się pyszny sos, solimy, pieprzymy, ja dodaję też liście laurowe i ziele angielskie oraz...... drobno posiekaną papryczkę pepperoni (mrrrrr!).

Kroimy w międzyczasie pyszną kiełbaskę i dorzucamy do garnka. Na koniec dodaję jeszcze kilka łyżek koncentratu pomidorowego i duszę pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając :)



Podaję ze świeżym, pysznym pieczywem :)



Smacznego ! :)



13 komentarzy:

  1. takie leczo to ja lubię!!! pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo letnią porą rządzi:) Wczoraj gościło i u mnie na stole, od męża usłyszałam, że to najlepsze leczo jakie wyszło mi do tej pory ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Korzystając z sezonu zamęczam rodzinkę tym daniem, na co córa marudzi, bo niewarzywna, niestety. W związku z tym, ze im się juz znudziło, to wpadam do Ciebie na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam, zapraszam :)

    ja też lubię mniam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Mogłabym jeść codziennie, wczoraj akurat było na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobnie, tylko bez pieczarek...Oj zjadłoby sie......

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności :)ja dziś paprykę nadziewaną serwuje

    pozdrawiam
    Ag

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie! Ja mam zawsze tylko problem ze skórkami z papryki. No nie zjem za chu chu.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. i ja dziś zamieściłam na blogu przepis na leczo.leczo rządzi !!!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale narobiłaś mi smaku :) Teraz to i ja zjadłabym takie leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Leczo to bardzo smaczne, sycące i pożywne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Kochana!
    Przesyłka dotarła. Nasza poczta przychodzi na adres pracy mojego męża, więc i tam dotarła moja tacka. A mój zabiegany mąż od tygodnia "wiezie" mi ją do domu:)))) Więc, tak naprawdę jeszcze jej nie widziałam, ale jak tylko zobaczę... napiszę:))). Pozdrawiam. Julita.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.