Sezon na papryki w pełni - są tanie i przepyszne !
Nie ma na co czekać ! Leczo i faszerowane papryki rządzą na polskich stołach :)
Skusiłam się i ja... gdy na bazarku zobaczyłam tą ilość swieżych i pachnących warzyw - dosłownie zwariowałam !
Kupiłam cudowne papryki we wszystkich kolorach (czerwone, zielone, pomarańczowe i żółte), duuużo cebuli, piękne pomidory, pieczarki, por i oooogromną, ogromną cukinię za 2 zł.
Wszystkie warzywa myjemy, oczyszczamy papryki i cukinię (nie obieram jej nigdy ze skórki, jedynie wydrążam łyżką pestki ze środeczka) a następnie kroimy w kosteczkę, do garnka wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy wszystko razem - warzywa zaczynają puszczać sok, tworzy się pyszny sos, solimy, pieprzymy, ja dodaję też liście laurowe i ziele angielskie oraz...... drobno posiekaną papryczkę pepperoni (mrrrrr!).
Kroimy w międzyczasie pyszną kiełbaskę i dorzucamy do garnka. Na koniec dodaję jeszcze kilka łyżek koncentratu pomidorowego i duszę pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając :)
Podaję ze świeżym, pysznym pieczywem :)
Smacznego ! :)
takie leczo to ja lubię!!! pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj,zjadłabym mniam :)
OdpowiedzUsuńLeczo letnią porą rządzi:) Wczoraj gościło i u mnie na stole, od męża usłyszałam, że to najlepsze leczo jakie wyszło mi do tej pory ;)
OdpowiedzUsuńKorzystając z sezonu zamęczam rodzinkę tym daniem, na co córa marudzi, bo niewarzywna, niestety. W związku z tym, ze im się juz znudziło, to wpadam do Ciebie na obiadek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńja też lubię mniam !
Uwielbiam! Mogłabym jeść codziennie, wczoraj akurat było na obiad :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, tylko bez pieczarek...Oj zjadłoby sie......
OdpowiedzUsuńPyszności :)ja dziś paprykę nadziewaną serwuje
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ag
Wygląda pysznie! Ja mam zawsze tylko problem ze skórkami z papryki. No nie zjem za chu chu.
OdpowiedzUsuńBuziaki
i ja dziś zamieściłam na blogu przepis na leczo.leczo rządzi !!!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaku :) Teraz to i ja zjadłabym takie leczo :)
OdpowiedzUsuńLeczo to bardzo smaczne, sycące i pożywne danie :)
OdpowiedzUsuńWitaj Kochana!
OdpowiedzUsuńPrzesyłka dotarła. Nasza poczta przychodzi na adres pracy mojego męża, więc i tam dotarła moja tacka. A mój zabiegany mąż od tygodnia "wiezie" mi ją do domu:)))) Więc, tak naprawdę jeszcze jej nie widziałam, ale jak tylko zobaczę... napiszę:))). Pozdrawiam. Julita.