Mój ostatni wypad do Krakowa skończył się jak zwykle bólem głowy (dzięki Jolinko! :* a potem inni się dziwią, że ja do Ciebie pociagiem jeżdżę ;)), zakupami niezliczonej ilości pięknych serwetek i... kilku kuchennych dodatków :)
M.in. pieprzniczki i solniczki brakowało mi w kuchni niezmiernie. Wciągnięta siłą do kolejnego sklepu zamarłam gdy zobaczyłam ten zestaw !
Cudownie zdobione filiżanki, kubeczki, cukiernica, imbryczek, talerzyki mniejsze, większe no i wspomniany komplet na sól i pieprz !
Cukiernicę i mlecznik już miałam wcześniej, z resztą i tak nie byłoby mnie na te wszystkie cudeńka stać, ale komplet i dwa kubeczki są już w mojej kuchni - w sam raz dla mnie i Niebiesookiego :)
Przy kasie okazało się, że dostaniemy zniżkę (wystarczyło poprosić!) aż 40%, więc pobiegłam i dokupiłam jeszcze talerzyk na ciasteczka ;)
A jak cudownie smakuje z tych kubeczków kakao o poranku !
Mniam !
Mam dla Was jeszcze pomysł na moje polskie risotto ;)
Zrobione na szybko, ale bardzo smaczne i sycące :)
Podsmażam mięsko mielone na łyżce oliwy z oliwek, gdy już lekko się przyrumieni dodaję sól, pieprz, słodką paprykę i odrobinę curry.
Cebulkę dymkę siekam drobno i dorzucam na patelnię, wraz z ząbkiem czosnku (dla zdrowia i aromatu!) oraz pokrojoną w kostkę papryką (ja miałam tą bladożółtą - teraz są bardzo tanie).
Duszę pod przykryciem kilka minut (można delikatnie podlać przegotowaną wodą).
W drugim garnku gotuję ryż. Gdy zmięknie, odcedzam i dorzucam do mięska.
Wszystko mieszam, doprawiam do smaku, dodaję pokrojone pomidory, kukurydzę, świeże zioła (bazylia, rozmaryn, oregano) i gotowe ! :)
Ważne
Lubicie faszerowane papryki ?
Ja bardzo :) !
Zamiast kroić je do mięska zostawcie w całości, oczyśćcie w środku i wypełnijcie farszem - wtedy świetnie dodać do niego pieczarki (właśnie zamiast papryki) i natkę pietruszki.
Całość zalewam sosem pomidorowo - śmietanowym i duszę w naczyniu żaroodpornym w gorącym pierkaniku (180st.) przez ok 25-30 min.
Smacznego !