... żadnego przepisu :)
A ponieważ weekend z godziny na godzinę coraz bliżej,
to może by tak coś słodkiego na sobotnie śniadanko ?
Dzisiaj wyjątkowo bez kawy (którą kocham), a z koktajlem :)
Koktajl powstał z połączenia jogurtu naturalnego, jeżyn oraz ksylitolu
- wszystko razem zblendowałam i mocno schłodziłam w lodówce.
Z kolei na pancakesy (mini naleśniczki) mam najlepszy na świecie przepis,
dzięki któremu zawsze się udają!
Potrzebujemy:
1. jajka (sztuk 3)
2. mąka (2 szklanki)
3. mleczko 3,2% (1 i 1/2 szklanki)
4. cukier puder (1/3 szklanki)
5. roztopione i schłodzone masło (ok 75-80g)
6. Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
7. szczypta soli
1. jajka (sztuk 3)
2. mąka (2 szklanki)
3. mleczko 3,2% (1 i 1/2 szklanki)
4. cukier puder (1/3 szklanki)
5. roztopione i schłodzone masło (ok 75-80g)
6. Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
7. szczypta soli
Białka ubijam na pianę ze szczyptą soli, dodaję żółtka i dalej miksuję.
W następnej kolejności dodaję pozostałe składniki
- cukier puder, proszek do pieczenia, mleko,
mąkę i roztopione masło - i dalej miksuję.
Tak wymieszane ciasto odstawiam na kilka minut - w tym czasie przygotowuję owoce,
bitą śmietanę, serek waniliowy, jogurt, syrop klonowy, czekoladę
- słowem to na co mamy ochotę :)
Rozgrzewam suchą patelnię teflonową (można ewentualnie musnąć ją naoliwionym pędzelkiem)
i na niedużym ogniu smażymy nasze placuszki obustronnie :)
Do obracania używajcie najlepiej drewnanej, szerokiej łopatki
- widelcem się je podziurawi lub połamie - są stosunkowo delikatne.
Usmażone naleśniki układamy w piramidkę i dekorujemy.
Ja dodałam serek waniliowy, borówki i porzeczki,
ale prawdopodobnie wszystkie owoce będą tu pysznie pasowały :)
Do pancakesów serwujemy nasz zimny koktajl i ... śniadanie gotowe !
A jakie pudełeczko po jogurcie jest mniam,
to wie tylko Fotka ;)
Smacznego !