Strony

wtorek, 23 października 2012

Włoska przekąska :)

 
Na ciepło, na chrupko - po prostu mniam !
Bruschetty w moim wykonaniu są niezwykle proste i szybkie (ale to żadne odkrycie, bo chyba z założenia mają właśnie takie być ;))
 
Smakują mi bardzo i lubię je robić :)
 
A co potrzebujemy do ich przygotowania ?
 
Świeże ciabatty (lubię te z Lidl'a)
Pomidorki w puszce (bez skórek)
Ser długodojrzewający
Oliwa z oliwek
Czosnek
Rozmaryn
Bazylia
Sól, pieprz
 
 



 

 
Przekrojone ciabatty skrapiamy oliwą i przypiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
W tym czasie gotujemy z odrobiną oliwy pomidorki w rondelku, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, sól, pieprz (do smaku) oraz świeży rozmaryn (może też być oregano).
 
 
 

Podduszone pomidorki rozdrabniamy widelcem i nakładamy na nasze chrupiące grzaneczki.
Na wierzchu układamy płatki serka oraz świeżą bazylię :)
Można również posypać świeżo zmielonym pieprzem.
 
 

 
Gotowe :)
 
Smacznego !
 
 



16 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie ! Muszę spróbować !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie bruszety ;)
    pozdrawiam
    Ag

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie bruszety ;)
    pozdrawiam
    Ag

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka leci ;) !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, już to lubię :) i muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam, idę przyszykować sobie coś do jedzonka, ależ narobiłaś mi apetytu:)))
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie. Palce lizać.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Palce lizać.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha pycha pycha!!!
    Brusketta dziewczyny, nie bruszetta:)
    Dziecięca firma włoska o nazwei Chico, to nie " czico" tylko " kiko".
    No to się powymądrzałam, ale chyba dobrze wiedzieć, prawda???
    buuuuziam

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam !!! robie zawsze ze swiezymi pomidorkami i mozzarella, pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosty i kuszący przepis :) Myślę, że wypróbuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. ojej, ale smaku mi narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.