Strony

sobota, 23 lutego 2013

Lekka shoarma z sosami :)





Lekka, bo drobiowa a jedyny dodatek tłuszczu to łyżka oleju sezamowego.
Do tego - zamiast tłustych frytek - podpiekane w piecu ziemniaczki i sosy na bazie jogurtu naturalnego :)

Świetnie smakuje też z ryżem lub kuskusem.


Dwie/trzy piersi z kurczaka kroimy w paseczki, skrapiamy łyżką oleju sezamowego, dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku, oraz przyprawy:
sól, pieprz cayenne, czerwoną słodką paprykę, curry, imbir, kolendrę, kumin i odrobinę gałki muszkatołowej .
Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy sosiki.
Jeden z nich to gotowiec z buteleczki - słodko-kwaśny (bo jest pycha!).
Drugi zrobiłam na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżego czosnku, startego na grubych oczkach zielonego ogórka, soli oraz pieprzu.

A trzeci, to jogurt z niewielką ilością majonezu, musztardy, słodkiej papryki
oraz soli do smaku :)


Zamarynowane mięsko wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu.


Smażymy na rumiano, a po domu rozchodzi się cudowny aromat przypraw :)


Podajemy z sosami, surówkami i ziemniaczkami :)


Smacznego !



A czasem, gdy nie mam pomysłu na obiad, nagle z nieba spadają mamine pierogi (jak to jest, że jej ciasto zawsze jest takie pycha ??).

Ostatnio raczyliśmy się takimi z farszem z kapusty, kaszy i pieczarek.
Do tego podsmażona kiełbaska z cebulką oraz sałatka z pomidorów i ogórków.



Razem - pycha !!!!
Mamo, ja chcę częściej te pierożki :)




19 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka leci...tym bardziej,że karmię Synusia i takich dobroci od listopada w ustach nie miałam..ehh:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och.... jeszcze troszkę Kochana i wszystko wróci do normy :)

      Usuń
  2. jejcia, ale mi narobiłaś smaka na jedzonko ! Po całym dniu montowania kuchni jestem głodna jak wilk ! Chyba zaraz schrupię monitor przez ciebie :)
    Buźka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałabym już zdjęcia zobaczyć tej Twojej kuchni :)

      Usuń
  3. Mmmmmm.... kolejny z Twoich przepisów dołącza do mojej listy "do wypróbowania". ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. shoarma mniam .. palce lizać :) Lubie takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Magdo przejrzałam Twojego bloga! Jest śliczny, inspirujący, fantastyczne i estetyczne zdjęcia, takie jak lubię. Będę do Ciebie na pewno zaglądała.
    A jedzonko pyyyysznie wygląda i na pewno tak smakuje. Musze koniecznie przyrządzić :) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż pociekła mi ślinka i poczułam zapach przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie jedzonko,które jest dobre i szybko się przyrządza :) Wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie pyszności! aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności:) tez zrobię chyba niebawem takiego kuraka:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie rzeczy które wyglądają na tłuste a tłuste nie są:)

    OdpowiedzUsuń
  11. oooo już wiem co zrobię na obiad w tym tygodniu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ miłe są Wasze komentarze :)
    Dziękuję i zapraszam częściej !
    Buziaki !

    PS Byłam dziś na wiosenno-wielkanocnym pokazie florystycznym. Niebawem wrzucę kilka zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Madziu mieć taką kucharkę blisko! och nie ja się z Tobą ożenię.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie, jak zwykle! Ja ostatnio namiętnie oglądam 1 program kulinarny, a mianowicie "Okrasa łamie przepisy", fantastyczny pomysł i może inspiracji.
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.