Strony

niedziela, 3 lutego 2013

Sycący jednogarnkowiec :)

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne, proste i niezwykle sycące danie jednogarnkowe, w którym główną rolę odgrywa pęczak - kasza zdrowa, pyszna i... nieco zapomniana.



Co będzie potrzebne ?

Wielki garnek przede wszystkim, a składniki są takie:
- 500g pęczaku
- 500g świeżych pieczarek
- 500g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka zielonego groszku
- kilka płatów papryki konserwowej
- 1 ostra papryczka (suszona lub świeża)
- 2 szklanki bulionu (rosołu)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie

Sporo, ale jedzonka starczy na kilka dni :) a z każdym dniem jest smaczniejsze !




Najpierw przesypujemy kaszę do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 20-25 minut (w razie potrzeby po kwadransie dolewamy wrzątku).

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy delikatnie pokrojoną w piórka cebulę.
Następnie przekładamy ją do garnka o grubym dnie i polewamy łyżką oliwy. 
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w paski piersi z kurczaka, które wcześniej solimy i posypujemy słodką papryką.
Podsmażone na złoto przekładamy do garnka z cebulą.

Płuczemy i odcedzamy fasolkę, groszek i również pakujemy do garnka. Oczyszczamy pieczarki, kroimy w plasterki i układamy na górze. Posypujemy solidnie solą, pieprzem i majerankiem.
Dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz paprykę konserwową w paseczkach.
Odcedzamy pęczak i dorzucamy do wcześniejszych składników. Następna do garnka trafia pokrojona ostra papryczka i szklanka rosołu.
Gotujemy wszystko razem na małym ogniu dolewając bulionu i mieszając od czasu do czasu, żeby kasza się nie przypaliła.


 
W razie potrzeby doprawiamy do smaku :)




Podajemy z ogórkami lub papryką konserwową. Świetnie pasuje również sałatka ze świeżych pomidorów.

Wreszcie zrobiłam też przepiśnik dla siebie samej - i ten "jednogarnkowiec" znajdzie w nim swoje miejsce :)





Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego !


9 komentarzy:

  1. Pęczak powiadasz, nigdy go nie jadłam. Poszukam w sklepach bo kaszy to samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam kasze;P
    Przepiśnik uroczy!
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno kiedyś wypróbuję, bo brzmi i wygląda świetnie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto spróbować :) naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze tego nie jadłam. A Przepyśnik śliczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie jednogarnkowe potrawy,są idealne na zimę :) Zeszyt z przepisami prezentuje się wspaniale!! aż zazdroszczę,bo jest piękny :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis muszę koniecznie wypróbować :)
    A przepiśnik wygląda super!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.