Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :)


Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :) W mojej Krainie Szczęśliwości...


niedziela, 3 lutego 2013

Sycący jednogarnkowiec :)

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne, proste i niezwykle sycące danie jednogarnkowe, w którym główną rolę odgrywa pęczak - kasza zdrowa, pyszna i... nieco zapomniana.



Co będzie potrzebne ?

Wielki garnek przede wszystkim, a składniki są takie:
- 500g pęczaku
- 500g świeżych pieczarek
- 500g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka zielonego groszku
- kilka płatów papryki konserwowej
- 1 ostra papryczka (suszona lub świeża)
- 2 szklanki bulionu (rosołu)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie

Sporo, ale jedzonka starczy na kilka dni :) a z każdym dniem jest smaczniejsze !




Najpierw przesypujemy kaszę do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 20-25 minut (w razie potrzeby po kwadransie dolewamy wrzątku).

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy delikatnie pokrojoną w piórka cebulę.
Następnie przekładamy ją do garnka o grubym dnie i polewamy łyżką oliwy. 
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w paski piersi z kurczaka, które wcześniej solimy i posypujemy słodką papryką.
Podsmażone na złoto przekładamy do garnka z cebulą.

Płuczemy i odcedzamy fasolkę, groszek i również pakujemy do garnka. Oczyszczamy pieczarki, kroimy w plasterki i układamy na górze. Posypujemy solidnie solą, pieprzem i majerankiem.
Dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz paprykę konserwową w paseczkach.
Odcedzamy pęczak i dorzucamy do wcześniejszych składników. Następna do garnka trafia pokrojona ostra papryczka i szklanka rosołu.
Gotujemy wszystko razem na małym ogniu dolewając bulionu i mieszając od czasu do czasu, żeby kasza się nie przypaliła.


 
W razie potrzeby doprawiamy do smaku :)




Podajemy z ogórkami lub papryką konserwową. Świetnie pasuje również sałatka ze świeżych pomidorów.

Wreszcie zrobiłam też przepiśnik dla siebie samej - i ten "jednogarnkowiec" znajdzie w nim swoje miejsce :)





Zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego !


9 komentarzy:

  1. Pęczak powiadasz, nigdy go nie jadłam. Poszukam w sklepach bo kaszy to samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam kasze;P
    Przepiśnik uroczy!
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno kiedyś wypróbuję, bo brzmi i wygląda świetnie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto spróbować :) naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze tego nie jadłam. A Przepyśnik śliczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie jednogarnkowe potrawy,są idealne na zimę :) Zeszyt z przepisami prezentuje się wspaniale!! aż zazdroszczę,bo jest piękny :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis muszę koniecznie wypróbować :)
    A przepiśnik wygląda super!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...