Strony

środa, 26 lutego 2014

Bliny z mięsem :)


Choć jak dla mnie to... placki ziemniaczane z mięsem mielonym :)
Tak czy siak (jakby tego dania nie nazywać) - py-cho-ta!

Na sześć dużych faszerowanych placków potrzebujemy:
1,2 kg ziemniaków
1 marchew
4 łyżki mąki pszennej
3 jajka
2 cebule
300g mielonej łopatki lub szynki wieprzowej
sól, pieprz

Sos:
1 duży jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
szczypiorek, sól, pieprz lub chilli


Ziemniaki i marchew obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy sól i pieprz. 
Czekamy aż puszczą sok i odciskamy dokładnie. 
Mieszamy z dwoma jajkami, mąką i posiekaną cebulką.

Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulką, solą, pieprzem i jajkiem.

Na rozgrzanym oleju układamy pierwszą warstwę ziemniaków, 
następnie solidną łyżkę mięska i przykrywamy szczelnie drugą warstwą ziemniaków.
Smażymy na złoto z obu stron.


Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym 
do 150 stopni przez ok 15 minut.
Można je dodatkowo posypać startym żółtym serem :)


Serwujemy z sałatką/surówką i sosem jogurtowo-majonezowym 
z dodatkiem czosnku i szczypiorku :)

Polecam !


To pisałyśmy my - hi hi hi....


10 komentarzy:

  1. Co by nie pisać - Łatka jest urocza :) A placki ziemniaczane uwielbiam, jeszcze ten sos czosnkowy - mniamm - smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak podane!!!

    Koniecznie musze sprobowac:)))
    na jutro menu mam ustalone, ale na pewno w weekend zrobie!Dzieki!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To poszalałaś w kuchni i takie pyszności przyrządziłaś:) smakowite te placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. O to danie muszę zrobić koniecznie! Tylko bez sosu czosnkowego bo nie lubię... a to muszą być ziemniaki tarte na frubych oczkach czy można normalnie głądką masę? Mięso nie ma specjlanych przypraw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ziemniaki i marchew można zetrzeć tak jak się lubi, czyli zarówno na grubszych jak i na drobniejszych oczkach :)
      Do mięsa dodałam tylko sól, pieprz i cebulkę. Myślę, że z przyprawami można poeksperymentować - pasowałby kumin, kolendra lub posiekana natka - co komu odpowiada :)

      Sos można zastąpić pomidorowym - na bazie zmiksowanych pomidorków z puszki, z dodatkiem świeżych ziół, soli, pieprzu i śmietany :)

      Usuń
  5. Na pewno wypróbuję. Tartę z kurczakiem z Twojego przepisu robiłam i była pyszna. Polecam wszystkim. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako poszukiwaczka nowych dań obiadowych, wypróbuję. Tylko ten sos czosnkowy... z dzieciństwa została mi czosnkowa trauma, ale staram się ją powoli zwalczać, bo przecież czosnek zdrowy jest :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana - spróbuj może zrobić z minimalną ilością czosnku lub w ogóle bez :)
      Dodaj więcej szczypiorku i majonezu i będzie ok :)

      Ewentualnie spróbuj z pomidorowym sosem, o którym napisałam ciut wyżej :)
      Buziale !

      Usuń
  7. no masz! siedzę i wyszukuję sobie nowego jedzonka! placuszki już dodałam do listy! mniami!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.