Choć jak dla mnie to... placki ziemniaczane z mięsem mielonym :)
Tak czy siak (jakby tego dania nie nazywać) - py-cho-ta!
Na sześć dużych faszerowanych placków potrzebujemy:
1,2 kg ziemniaków
1 marchew
4 łyżki mąki pszennej
3 jajka
2 cebule
300g mielonej łopatki lub szynki wieprzowej
sól, pieprz
Sos:
1 duży jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
szczypiorek, sól, pieprz lub chilli
Ziemniaki i marchew obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy sól i pieprz.
Czekamy aż puszczą sok i odciskamy dokładnie.
Mieszamy z dwoma jajkami, mąką i posiekaną cebulką.
Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulką, solą, pieprzem i jajkiem.
Na rozgrzanym oleju układamy pierwszą warstwę ziemniaków,
następnie solidną łyżkę mięska i przykrywamy szczelnie drugą warstwą ziemniaków.
Smażymy na złoto z obu stron.
Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
do 150 stopni przez ok 15 minut.
Można je dodatkowo posypać startym żółtym serem :)
Serwujemy z sałatką/surówką i sosem jogurtowo-majonezowym
z dodatkiem czosnku i szczypiorku :)
Polecam !
To pisałyśmy my - hi hi hi....
Co by nie pisać - Łatka jest urocza :) A placki ziemniaczane uwielbiam, jeszcze ten sos czosnkowy - mniamm - smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńa jak podane!!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze sprobowac:)))
na jutro menu mam ustalone, ale na pewno w weekend zrobie!Dzieki!!
To poszalałaś w kuchni i takie pyszności przyrządziłaś:) smakowite te placuszki!
OdpowiedzUsuńO to danie muszę zrobić koniecznie! Tylko bez sosu czosnkowego bo nie lubię... a to muszą być ziemniaki tarte na frubych oczkach czy można normalnie głądką masę? Mięso nie ma specjlanych przypraw?
OdpowiedzUsuńMyślę, że ziemniaki i marchew można zetrzeć tak jak się lubi, czyli zarówno na grubszych jak i na drobniejszych oczkach :)
UsuńDo mięsa dodałam tylko sól, pieprz i cebulkę. Myślę, że z przyprawami można poeksperymentować - pasowałby kumin, kolendra lub posiekana natka - co komu odpowiada :)
Sos można zastąpić pomidorowym - na bazie zmiksowanych pomidorków z puszki, z dodatkiem świeżych ziół, soli, pieprzu i śmietany :)
Na pewno wypróbuję. Tartę z kurczakiem z Twojego przepisu robiłam i była pyszna. Polecam wszystkim. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się, że tarta smakowała :)
UsuńJako poszukiwaczka nowych dań obiadowych, wypróbuję. Tylko ten sos czosnkowy... z dzieciństwa została mi czosnkowa trauma, ale staram się ją powoli zwalczać, bo przecież czosnek zdrowy jest :).
OdpowiedzUsuńKochana - spróbuj może zrobić z minimalną ilością czosnku lub w ogóle bez :)
UsuńDodaj więcej szczypiorku i majonezu i będzie ok :)
Ewentualnie spróbuj z pomidorowym sosem, o którym napisałam ciut wyżej :)
Buziale !
no masz! siedzę i wyszukuję sobie nowego jedzonka! placuszki już dodałam do listy! mniami!!!!!!!
OdpowiedzUsuń