Strony

wtorek, 29 kwietnia 2014

Wiosenno - letnie delikatności

Wiosna zawsze nastraja do zmian.
Chętniej zmieniamy czy upiększamy nasze otoczenie.
Wszystko budzi się do życia, co pozytywnie nas nastraja, dodaje energii do działania...

https://www.westwing.pl/customer/account/create/?mdprefid=sioodemka250414
  Źródło: westwing.pl

 
Maj ! Maj za pasem !

Sama od pewnego czasu mam kilka wciąż niezrealizowanych planów i liczę na to, 
że w niedługim czasie uda mi się wreszcie na nich skupić i dopiąć swego.

Wiosna to również czas, gdy nachodzą mnie różne zachciewajki - 
najczęściej w moich ulubionych kolorkach, do mojej ulubionej kuchni ;)

Źródło: domplusdom.pl

W tym sezonie zachwycają mnie bardzo polskie wzory i kolory.
Może też odrobinę skandynawskie, wszystkie trochę babcine...
Najważniejsze, że wszystko w takiej zastawie lepiej smakuje i wygląda :)

Takie ślicznotki wypatrzyłam i.... no kuszą mnie bardzo !
Proste, urocze, piękne !

https://www.westwing.pl/customer/account/create/?mdprefid=sioodemka250414

 https://www.westwing.pl/customer/account/create/?mdprefid=sioodemka250414

Źródło: westwing.pl


Świetnym pomysłem jest również ubranie płynu do naczyń w nowe, 
bardzo estetyczne, ceramiczne ubranko.
Dodatkowo z miejscem na gąbkę, sprytne prawda ?


https://www.westwing.pl/customer/account/create/?mdprefid=sioodemka250414https://www.westwing.pl/customer/account/create/?mdprefid=sioodemka250414

a może miętowe na mydełko łazienkowe ?


https://www.westwing.pl/customer/account/create/?mdprefid=sioodemka250414

Źródło: westwing.pl



Och no tak.... od pastelowych dodatków nigdy się nie uwolnię - kocham je i tyle ! 



Źródło: ikea.pl






 Źródła: 1. ikea.pl 2. pretty-home.pl 3. homebook.pl


 Czas to dobry na pyszne, zdrowe koktajle i soki - 
może przydać się retro wyciskarka do cytrusów i miska z dzióbkiem 
w sam raz do jego rozlewania do szklaneczek :)

 A później ze szklaneczką soczku na balkonik :) z podusiami motylkowymi...
o taaaak... i relaks i słonko i cisza....

https://www.westwing.pl/customer/account/create/?mdprefid=sioodemka250414
Źródło: westwing.pl


Jednak zanim się wygodnie rozsiądę w swoim balkonowym fotelu muszę przesadzić 
do drewnianych skrzyneczek zioła.
Mam już kilka swoich ulubionych, a dodatkowo w tym roku ruccolę :) mniam !
Uwielbiam :)

Weekend majowy tuż tuż.... macie już jakieś plany ? 

środa, 23 kwietnia 2014

Najlepsza domowa masa makowa do drożdżówek, makowców i strucli :)


Tak jak obiecałam dzielę się z Wami swoim przepisem na przepyszną masę makową, 
którą możecie wykorzystać do drożdżówek, strucli czy makowców.
Na co dzień i od święta, bo jest pyszna !!!

W niczym nie przypomina tych kupnych z puszki.
Wymaga owszem trochę więcej pracy, ale.... naprawdę warto !

Czego będziemy potrzebować:
0,5 kg maku
150-170 g drobnego cukru do wypieków
150 g posiekanej suszonej żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanych płatków migdałowych
4 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
4 łyżki naturalnego miodu 
3 łyżki roztopionego i schłodzonego masła
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki aromatu migdałowego
4 krople aromatu arakowego

Na drugi dzień:
6-7 białek ubitych na sztywną pianę ze szczyptą soli,
a następnie dokładnie zmiksowanych z 1/2 szklanki drobnego cukru.

Przygotowanie:
Mak zalewam wrzątkiem do przykrycia i gotuję przez 15-20 minut często mieszając 
(wodę od czasu do czasu uzupełniam), 
następnie studzę i odciskam z ewentualnego nadmiaru wody. 
Nie zalewam maku mlekiem, gdyż robi się od niego mdły.

Przynajmniej dwukrotnie mielę mak w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Do tak przygotowanego maku dodaję pozostałe składniki, mieszam dokładnie 
i odstawiam na noc do lodówki, aby wszystko ładnie się "przegryzło".

Na drugi dzień delikatnie łączę swoją masę przy użyciu drewnianej łyżki z ubitymi białkami.
Dzięki temu masa nie kruszy się i ma gładką konsystencję.

Masa do wypieków jest gotowa !

Ciasto na strucle i drożdżówki to to samo ciasto, które wykorzystywałam 
podczas pieczenia drożdżowych ślimaczków, czyli:
 
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
220 ml mleka
100 g cukru
80 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

 Drożdże należy rozpuścić w lekko ciepłym mleku, a następnie dodać szklankę mąki.
Wymieszać razem i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki.
Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

***

Aby uzyskać takie drożdżówki jak na poniższym zdjęciu należy roladę pokroić na grubsze kromki, 
a następnie środek każdej docisnąć np. trzonkiem drewnianej łyżki i gotowe :)

Polecam !


wtorek, 22 kwietnia 2014

Błyskotki dla Zuzi :)


Oto kilka wykonanych specjalnie dla mojej przyjaciółki błyskotek.
Chciałam by mogła je nosić zarówno oddzielnie jak i razem :)


Pomarańczowa i zielona są wykonane z howlitu.


Beżowa posiada również szklane, szlifowane koraliczki kolorze kremowym 
oraz koralik z cyrkoniami :)


Wszystkie elementy metalowe mają złoty kolor.
Zawieszki to: ozdobne serduszko, motyl, drzewko szczęścia oraz anioł.

Mam nadzieję, że przypadną jej do gustu :)


poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Jak domowym sposobem wyczyścić biżuterię ?


Każda z nas znalazła się z pewnością w sytuacji, 
w której do wyjścia pozostało raptem kilka minut, 
a tu jak na złość nasza biżuteria zaszła nieładnym nalotem.

W domu oczywiście brak płynu do czyszczenia, a metoda z solą zawiodła ?

Ja mam swój sposób - pasta do zębów. Wystarczy odrobina.
Najlepiej takiej z mikrogranulkami.
Dodatkowo można użyć starej szczoteczki do zębów (aby dotrzeć we wszystkie zakamarki).


Ja tym razem pocierałam metalowe elementy jedynie palcami.
Oto efekt :


Pozdrawiam serdecznie ! :)

sobota, 19 kwietnia 2014

Wesolutkich i spokojnych ! (migawki świąteczne)


Wpadam jeszcze na sekundkę, aby z całego serca życzyć Wam wspaniałych Świąt :)
My w tym roku piekliśmy hurtowo.
Dla siebie, rodziców i dziadków.

Koniecznie muszę podać Wam przepis na masę makową oraz ciasto
które wykorzystaliśmy do strucli i drożdżówek.
Są o-błę-dne ! 



Nigdy nie przepadałam za ciastami z makiem, ale... to jest wyjątkowe !
Nigdy więcej kupnej masy makowej - to nieporozumienie ! 

Postaram się jak najszybciej podzielić z Wami tym pysznym przepisem :)


Odpoczywajcie i cieszcie się towarzystwem najbliższych :)


czwartek, 17 kwietnia 2014

Radosnych chwil...


Czas biegnie nieubłaganie.
Dzieje się u mnie dużo, bardzo dużo.
Do tego szybko, za szybko.

Tak szybko, że zaniedbuję bloga i Was...
biję się w piersi, że nie mam nawet chwili, 
by zostawić na Waszych blogach jakiś ślad swej bytności.

Ale zaglądam, bo zawsze skusi mnie jakieś piękne zdjęcie, aranżacja etc.


Korzystając z wolniejszej chwili i będąc pewną, 
że tuż przed Świętami wolnego czasu mi nie przybędzie już dziś życzę Wam wielu radosnych chwil 
w ten wiosenny, ciepły czas :)

Życzę szczodrze obładowanego prezentami zajączka, chwili wytchnienia, 
uśmiechu bliskiej osoby, szczęścia w sercu i.... smacznej baby wielkanocnej, jajeczka, kiełbaski !

Mokrego poniedziałku i żeby zawsze świeciło Wam słoneczko !


Wczoraj przygotowałam domową masę makową 
(jak za makiem nie przepadam, tak ta jest - mmmm pycha!), 
a dziś wieczorem powoli zabieramy się za wypieki...

Jak wyjdzie mi coś dobrego, to z pewnością jeszcze się tym z Wami podzielę ! :)


Tymczasem ! :)

środa, 9 kwietnia 2014

Pulpeciki w sosie koperkowym


Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na szybki, pyszny i zdrowy obiadek :)
Lada moment pojawią się młode ziemniaczki, 
które idealnie komponują się z koperkiem.
Ja osobiście koperek - a zwłaszcza jego zapach - u-wiel-biam !

Pulpeciki drobiowe tym razem zrobiłam ze zmielonego fileta z indyka.
Do ok 0,5 kg mięska dodaję:
1 jajko
1/2 drobno posiekanej cebulki
3 łyżki bułki tartej
1 startą na grubych oczkach marchew (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku 


Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy (jak ciasto) w miseczce, 
a następnie formujemy w miarę równe kuleczki.
Każdą z nich obtaczamy w mące.

W garnku gotujemy bulion i gdy zacznie wrzeć delikatnie układamy w nim nasze pulpeciki, 
tak by bulion ładnie je zakrył.
Dodajemy pół posiekanego pęczku koperku i gotujemy na wolnym ogniu ok 10-12 minut.
Po tym czasie dolewamy ok 100 ml śmietanki 
lub ok 50 ml wody w której rozrabiamy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej 
(dzięki temu nasz sos się zagęści).

Gdy sos zabulgocze możemy wyłączyć ogień, doprawić sos do smaku 
i posypać pozostałym koperkiem.
Smacznego !


wtorek, 1 kwietnia 2014

Nowości na bazarku :)


Pierwszy wiosenny weekend w lasku to zawsze chwila oddechu 
i możliwość oddania się przyjemnym zajęciom.

Tym razem znów powstało kilka nowych bransoletek :)


Zapraszam serdecznie na bazarek - już są dostępne ! :)
Z pewnością każda kobietka znajdzie tam coś dla siebie, 
a może na prezent dla bliskiej sercu kobiety spod znaku barana ?


A może ktoś poczuje miętę na wiosnę ? ;)




Pozdrawiam serdecznie i zapraszam !