Jesień rozpieszcza nas w tym tygodniu słońcem i kolorami.
Szkoda tylko, że dzień już taki krótki.
Człowiek po wyjściu z pracy nie ma za wiele czasu, aby nacieszyć się jej urokami.
W weekend udało mi się złapać kilka kolorowych kadrów.
Z kubeczkiem gorącej czekolady, w ciepłym swetrze i szaliku
czas spędzony na świeżym powietrzu jest naprawdę przyjemny :)
Udało nam się również zebrać kilka grzybków - ususzone czekają na Święta :)
Pięknej jesieni Wam życzę i żebyście zdążyli się nią nacieszyć zanim odejdzie na kolejny rok....
U Was też dynie królują w kuchni ??
Przypominam fajny przepis na sos do makaronu
z dynią i masłem oraz natką pietruszki
Składniki na 2 porcje:
ulubiony makaron
1/2 małej dyni
1/2 filiżanki płynnej śmietanki 30%
3 łyżki masła
3 szalotki
4 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, natka pietruszki, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Dynię obieram i oczyszczam z pestek. Kroję w kostkę.
Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczam masło,
dodaję pokrojone cebulki, doprawiam solą, duszę je powoli,
pod przykryciem około 10 minut, nie zrumieniając.
Dodaję pokrojoną dynię i doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej.
Dodaję odrobinę gorącej wody, przykrywam i duszę powoli około 15 minut lub do miękkości.
Dodaję śmietankę, 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
przyprawiam solą i pieprzem (lub chili w płatkach).
Do sosu dodaję ugotowany al dente makaron.
Mieszam, rozkładam na dwa talerze i posypuję pozostałymi dwiema łyżkami parmezanu.
I jeszcze przepis na rozgrzewającą
zupę dyniowo marchewkową >> TU KLIK :)
Mmmmm uwielbiam !
Pozdrawiamy ciepło !!!
M&B&Ł