To bardzo fajna zapiekanka,
Przepis łatwy i do zrobienia na szybko specjalnie na powrót męża z trasy.
Wszystko co Niebieskooki uwielbia, czyli połączenie mięsa z sosem pomidorowym
i różnymi rodzajami sera :)
Potrzebne będą do niej następujące składniki:
Makaron kokardki
Duża mozzarella
500-600 g mięsa mielonego (może być drobiowe)
20 dkg startego żółtego sera lub serek typu feta
Świeża bazylia
2 ząbki czosnku
2 małe cebulki
Passata pomidorowa
Pasta z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
Garść liści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
Pramezan tarty do posypania (opcjonalnie)
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Piec rozgrzewamy do 200 stopni.
Mięso podsmażamy na patelni z ziołami, czosnkiem, cebulą i pastą z pomidorów.
W międzyczasie ścieramy na tarce żółty ser i rozrywamy palcami mozzarellę.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsa (z około połowy tego co mamy na patelni).
Przykrywamy liśćmi szpinaku, warstwą makaronu i dwoma rodzajami sera.
Na wierzch rozkładamy resztę mięska.
Tak przygotowaną zapiekankę polewamy obficie passatą - tak by przykryć cały makaron
(ja zużyłam całą, a do butelki po niej wlałam dodatkowo pół szklanki wody
i jeszcze dolałam do naczynia
- dzięki temu wykorzystałam całą zawartość butelki i uzupełniłam zapiekankę o płyn
niezbędny do tego, aby makaron nam zmiękł).
OSTRZEŻENIE
Uwaga na czające się nieopodal psy ! One tylko czekają, aż Wam coś spadnie ;)
Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez 1 godzinę i 10 minut
aż makaron będzie miękki.
Gotowe !
Wystarczy nałożyć i posypać startym parmezanem.
MMMmmmm smacznego !
Madziu mniam,mniam
OdpowiedzUsuńwspaniałości!!!
OdpowiedzUsuńByła naprawdę przepyszna;)
OdpowiedzUsuń