Strony

niedziela, 12 lutego 2017

Oszukać Tłusty Czwartek ;)

 
Przepisów na nie coraz więcej w sieci.
Sama również wyszperałam (tutaj) i troszkę zmieniłam pod siebie.
To takie pączki - nie pączki.

Bo czy zaspokoją naszą ochotę na słodkie w Tłusty Czwartek ? 
- Myślę, że tak...
A czy rzeczywiście smakują jak pączek ?
- Noooo.... nie. Nie ma co się oszukiwać ;)

Są za to zdecydowanie zdrowszą, szybszą i nisko tłuszczową alternatywą.

Składniki na 13 malutkich pączuszków:
2 duże jajka
1 szczypta soli
1/3 szklanki ksylitolu (może być to także zwykły cukier)
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub nasionka z połowy laseczki wanilii
1 kostka chudego sera białego (250g)
1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki przesianej mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
2 łyżki oleju / oliwy

Konfitura różana i cukier puder przydadzą się po upieczeniu :)

Przygotowanie:
Jaja, sól, cukier i ksylitol mieszamy w robocie,
Dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg i olej. 
Mieszamy dokładnie.
Przesiewamy mąkę z proszkiem i pomału dodajemy ciągle mieszając 
(masa jest gęsta, więc przyda się hak lub tego typu >> mieszadło).

Pieczenie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, 
a w międzyczasie formujemy w zwilżonych dłoniach okrągłe pączusie.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
i pieczemy przez 20-22 minuty (góra dół bez termoobiegu).
 Upieczone nadziewamy konfiturką (ja użyłam do tego wielkiej strzykawy)
i posypujemy cukrem pudrem.

Kawka i gotowe ! :)

A takie urocze kubeczki - w kolorach różowym i kremowym 
- są teraz w Pepco (sztuka za całe 4,99 zł).

Miłego tygodnia !!!

10 komentarzy:

  1. Oszukane, ale wyglądają wspaniale, ślinka cieknie, na pewno się skuszę na ich zrobienie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko spróbować warto :) coś innego i dobrego zarazem.

      Usuń
  2. Oszukane czy też nie wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owszem, apetycznie, ale w tłusty czwartek prawdziwym pączusiem nie pogardzę ;) Ale na inną okazję, przepis może się przydać :)
    Zastanawia mnie tylko ta ilość ksylitolu. Nigdy jeszcze tego nie próbowałam, ale słyszałam, że jest duuużo bardziej słodki niż cukier, więc czy 1/3 szklanki to nie za dużo? Tylko pytam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stewia jest dużo bardziej słodka, ksylitol podobnie, a wg mnie nawet ciut mniej słodki niż cukier biały :) Oczywiście słodkość ciasta, to rzecz gustu. Ja dodałam akurat tyle :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. A widzisz, pomyliłam ksylitol ze stewią :)

      Usuń
    3. Można się pogubić w tych słodzidłach ;)
      Ja np. smaku stewii nie cierpię, a ksylitol lubię.

      Usuń
  4. O jak pysznie wyglądają :)Mniam :) Serdecznie pozdrawiam -Gosia

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.