Strony

piątek, 21 października 2011

Porcja smakowitości :)


Tak jak obiecałam - dzisiaj post pełen przepisów :)
Zachęcam do spróbowania ! :)


Marchwianka

Gotuję wodę (wody musi być tylko tyle aby zakrywała warzywka), lekko solę, lub wrzucam kostkę rosołową i liść laurowy, do wody wrzucam kilka sporych marchewek pokrojonych w talarki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki (mniej więcej w proporcji 1:1).

Gdy warzywa zmiękną doprawiam pieprzem, solą, dorzucam świeże zioła, zaprawiam śmietaną 18% do zup, zdejmuję z pieca i traktuję całość dokłanie blenderem.

Można dodać chlebek, grzaneczki, suchareczki, krakersy - słowem - co kto lubi :)


Zupka ta jest gęsta, a co za tym idzie syta  :)
Dodatkowy atut ? - jest dietetyczna i baaardzo zdrowa :) !!!!!!!!!


PS Moja wersja jest dodatkowo bardziej pikantna - uwielbiamy ją z mamą, więc dodaję więcej pieprzu i chilli 


A teraz coś co pokochacie - błyskawiczna, pyszna przekąska - dla małych i dużych - bo któż nie lubi serka smakowicie rozpływającego się na puszystym cieście ?



Oto przepis na...
Szybką przekąskę na gorąco

Miseczką wycinam kółka z ciasta francuskiego (kupuję w Biedronie za niecałe 3zł gotowe, schłodzone ciasto).

Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję solą każde kółeczko, następnie posypuję startym, żółtym serkiem (lubię Edamer, bo fajnie się topi), na to kładę plaster pomidora, pieprz, sól i znów serek - na samą górę fajnie rzucić jakieś świeże ziółko.
Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ok 12-15min w 200 stopniach.
Smacznego !


PS pozostałe skrawki ciasta ułożyłam na drugiej blaszce położyłam na nich po połóweczce śliweczki i posypałam cukrem. Dzięki temu miałam jeszcze słodkie ciasteczka na deser :)


Czas na....


Czyli wariacja na temat ciecierzycy :)


HUMUS

Kupiłam ciecierzycę w woreczku i moczyłam całą noc, następnie gotowałam ok 45 min zdejmując co jakiś czas pierzynkę z piany, która się wytrąca.

Do Humusu potrzebne nam są:
- ugotowana ciecierzyca
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- kilka ząbków czosnku
- sól i pieprz (całkiem sporo!)
- pasta sezamowa
- zioła
- sok z połówki cytryny

Wszystkie składniki mieszamy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy według uznania i smaku - świetnie smakuje w połączeniu z warzywami świeżymi oraz krakersami i chlebkiem zwłaszcza gdy pasta jest pikantna :)


A że zrobiłam trochę za dużo ciecierzycy, to powstało jeszcze danie na obiad :)


DANIE Z CIECIERZYCĄ

Ugotowaną ciecierzycę podsmażamy z czosnkiem, pokrojoną cebulką, ziołami i przyprawami na łyżce oliwy z oliwek, dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy i dodajemy pokrojone drobno salami. Podduszamy wszystko razem

Mieszamy na patelni z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki !

Voila ! 


Smacznego i uroczego weekendu ! :)

4 komentarze:

  1. Ależ nagotowałaś pyszności - mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tu pysznie. Zmotywowałaś mnie - idę gotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pyszne te twoje zdjęcia - chyba coś zrobię:) Humus robiłam kiedyś bardzo mi smakował do kanapeczek - chyba czas zrobić znowu:) Buziaczki Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciecierzyce w curry, ale przyznaję ze nie chcialoby mi sie jej godzinami moczyc potem godzine gotowac, kupuję z puszki i wydaje mi się,ze jest równie dobra:)a przekaske z ciasta francuskiego robie bardzo podobną, czasem ukladam kółka ciasta, wycinam srodek, a tam:mozarella, pomidor, grzyby , ser i rowniez kupuje w B:)jak jestem w PL oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.