Na bazarku ostatnio widziałam tyle pięknych warzyw i owoców.
Az się proszą by je zajadać.
Na szybko ugotowałam więc gar kolorowego leczo,
na które przepis podawałam kiedyś tutaj (klik).
Ale czym byłby koniec lata bez ciacha z owocami ?
Postawiłam na sprawdzony, szybki biszkopt.
Do ciasta potrzebujemy:
5 jajek
1 szklankę cukru
1 łyżeczkę cukru waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
Ponadto:
owoce sezonowe
opcjonalnie cynamon / kardamon
Białka ubijamy na sztywno z odrobinką soli, następnie dodajemy żółtka i cukier. Dokładnie miksujemy.
Kolej na resztę składników i znów dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do formy nasmarowanej margaryną/olejem i wysypanej bułeczką tartą :)
Umyte owoce układam na pierwszej warstwie ciasta i zakrywam kolejną.
Na wierzch również kładziemy owoce - ja lubię takie mokre ciasta :)
Pieczemy w 170-180 stopniach przez ok 40 min.
Biszkopt powinien być rumiany i ładnie odchodzić od brzegów formy.
Zawsze wykonuję też "test patyczka" - przed wyjęciem z pieca musi być zupełnie suchy.
Teraz pozostaje nam czekać na efekty :)
A w międzyczasie pokażę Wam co wyhaczyłam ostatnio.
Lusterka popielate - na wyprzedaży w Home&You
Konewka emaliowana - IKEA
Tabliczka z sentencją i serduszko na komodę - Netto
Forma ceramiczna do pieczenie - TK Maxx
Pastelowa butelka i koszyczek/siateczka do przykrywania ciasta np. - Netto
No i ciacho gotowe - do kawki idealne ! :)
Słodkie samo w sobie i kwaskowe od owoców.
Dla mnie to połączenie idealne.
Mniam !