Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :)


Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :) W mojej Krainie Szczęśliwości...


wtorek, 14 maja 2013

Masełko czosnkowe :)


Doskonałe do grillowanych mięs, ryb, grzanek, jak również moich bułeczek :)
Robi się je bardzo prosto i szybko, a wszystkim naprawdę smakuje - więc pokażę Wam jak robię swoje masełko czosnkowe :)


Potrzebujemy: 
1. opakowanie masła (ja użyłam w tym wypadku masła roślinnego MR 250g)
2. kilka listków świeżej bazylii
3. kilka ząbków czosnku - zależnie od preferencji (ja użyłam 6 ząbków - jak na zdjęciu niżej)
4. łyżeczkę drobnej soli


Masełko musi chwilkę postać w temperaturze pokojowej, aby łatwo połączyło się z dodatkami (w tym celu używam łyżki lub widelca).
Do masła dodajemy posiekaną bazylię, przeciskamy ząbki czosnku, dosypujemy sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Na koniec koniecznie sprawdzamy czy jest wystarczająco czosnkowe i słone ;)

Można je podać w małej, porcelanowej miseczce, lub - jeśli wybieramy się w plener - przełożyć z powrotem do plastikowego pojemniczka po maśle i schować do lodówki :)


Smacznego !


12 komentarzy:

  1. Ojej, ale masło roślinne to nie masło, tylko margaryna :( czyli tłuszcze utwardzone... Sam pomysł super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety - prawdziwego masła w pudełeczkach nie robią :( a to była szybka wersja piknikowo-grillowa :) co z resztą będzie widać w kolejnym jedzeniowym poście :)

      Naturalne masełko smakuje tak samo bajecznie - polecam :)

      Usuń
  2. Masło którego używasz to nie MASŁO! to margaryna. Bardzo niezdrowa. To tłuszcze roślinne , które sa bardzo nie zdrowe dla naszego organizmu. Pomysł świetny ale z prawdziwym masłem miałby i walory smakowe jaki i zdrowotne ( witamina D).
    A pojemniczków zamykanych jest mnóstwo do kupienia . Polecam przerzucić sie na PRAWDZIWE masło.

    Pozdrawiam Patti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za dobre rady :)
      Wiem o tym wszystkim doskonale i na co dzień używamy masła prawdziwego - ja w zasadzie powinnam powiedzieć, że unikam jakiegokolwiek smarowidła, ale kostka w maselniczce zawsze jest :)

      Specjalnie podkreśliłam, że tym razem użyłam masła roślinnego (ok - margaryny zwanej masłem - która z resztą też ma swoje atuty - ludzie z podwyższonym cholesterolem np. częściej korzystają z tłuszczów roślinnych niż zwierzęcych, co zalecają im lekarze :)

      Wszędzie ważny jest jednak umiar :)

      Polecam artykuł > http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/2029020,110783,10316315.html

      Usuń
    2. Patti - podkreślmy, że w margarynie są tłuszcze roślinne utwardzone i to one są niezdrowe! Zwykłe tłuszcze roślinne (w postaci oleju) są bardzo zdrowe, zdecydowanie zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce, czyli masło. Warto o tej różnicy pamiętać...

      Usuń
    3. Alex - absolutnie nie zamierzam bronić MR, osobiście jestem zdania, że lepiej unikać tłuszczu w diecie (w postaci masła i margaryn), bo jest go dość w innych produktach, które spożywamy (mięso, ryby, sery).

      Co więcej - w przemyśle spożywczym używa się najgorszych margaryn transowych - czego nie jesteśmy poniekąd w stanie wystrzec się w 100%
      Jak napisano w artykule - w Polsce nie ma obowiązku informowania o tym konsumenta :(

      Cieszę się, że reagujecie, bo to ważne, że myślimy nad tym co jemy - inna sprawa, że nie zawsze mamy pełną informację na ten temat - czy to od producenta, czy od sprzedawcy.

      Usuń
    4. Dreamy

      Chodziło mi oczywiście o tłuszcze utwardzone!

      Usuń
  3. Ja też uwielbiam masełko czosnkowe - pasuje prawie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie :))

    Też bardzo często robię masełko czosnkowe, przy okazjach, jak i bez, tak na co dzień :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, moja cała rodzinka przepada za czosnkowymi inspiracjami, więc na pewno i ten pomysł przypadnie im do gustu ;) Idealny na sezon grillowy, który z wielkim wyczekiwaniem niedawno zaczęliśmy :) Tak zawsze do każdego grilla robiliśmy sos czosnkowy, a teraz i masełko, już nie mogę się doczekać, choć muszę poczekać na czas poegzaminacyjny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię czosnkowe ,ale rzadko jadam ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też rzadko hahaha ale lubię lubię....

      Jak wszystko co czosnkowe ;)
      Czosnek mam zawsze obowiązkowo w kuchni ! ;)

      Usuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...