....na pieczenie mich ulubionych pierniczków ?
Przypominam zatem przepis i planuję weekend tak,
aby znalazło się dla nich trochę czasu :)
Ciasto należy zrobić dzień wcześniej,
a po ozdobieniu pierniczki pakujemy w pudełeczka i leżakują w nich ok 2 tyg.
My pakujemy zawsze kilka pudełek dla przyjaciół i rodziny :)
Pierniczki alpejskie
- 3 łyżki kakao
- 1 kg mąki
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szklanki cukru
- 200 ml gęstej śmietany (w temperaturze pokojowej !!!)
- 3 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika (można więcej)
- 1 kostka masła (250 g)
- 400 g miodu naturalnego
Dzień przed pieczeniem
Kakao i mąkę zmieszać w dużej misce. Miód zagotować z przyprawami, odstawić z ognia. Włożyć masło, tak aby się roztopiło i wystudzić całość.
W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić (wówczas śmietana zwiększy swoją objętość).
Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając dodawać żółtka.
Ubite jajka wlać do mąki i delikatnie wymieszać. Wlać miód i dalej mieszać.
Na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać :)
Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale zgęstnieje w lodówce w ciągu 24 h.
Dzień drugi - pieczenie
Stolnicę podsypać mąką, wałkować ciasto na grubość ok 3 mm, nie żałujemy mąki do podsypywania ! ;)
Wykrojone pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. (góra - dół bez termoobiegu) około 7 minut :)
Ozdabiajcie jak wyobraźnia podpowiada !
Udanej zabawy ! :)
uwielbiam pierniczki! jeszcze z lukrową polewą.. mniam po prostu. Będzie żona piekła oj będzie:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam ten przepis - od lat najlepszy :)
UsuńMnie też ogarnęła szaleństwo pierniczkowe:)
OdpowiedzUsuńMam nowe foremki i już doczekać się nie mogę sobotniego popołudnia :)
Usuń