Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :)


Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :) W mojej Krainie Szczęśliwości...


sobota, 24 marca 2012

Farfalle ze szpinakiem :)


Coś smakowitego, szybkiego, bardzo sycącego i... zielonego :)
 Czyli farfalle ze szpinakiem w sosie serowym :)

Jak je przygotować ?
Otóż potrzebujemy:
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego (w porcjach jak na zdj.) lub świeże liście (nie kupujcie tego w tafli - to tzw. "paciaja") ;)
  • łyżkę masła
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 opakowania sosu serowego Knorr'a
  • 2 plasterki serka zółtego
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 opakowanie makaronu farfalle

Przygotowanie:
Wstawiam wodę na makaron, solę ją i zanim się zagotuje biorę się za przygotowywanie sosu :)



Na patelni roztapiam masło i wrzucam całe opakowanie zamrożonego szpinaku. Na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby dobrze się rozmroził i nie przywarł do patelni :)


Dorzucam pokrojone w plasterki ząbki czosnku, a następnie zalewam dwoma sosami serowymi (dodaję troszkę mniej wody niż zalecają na opakowaniu - dzięki temu sos jest nieco gęstszy).
Mieszam wszystko dokładnie - tak by zniknęły wszystkie ewentualne grudki.

Gdy całość zaczyna bulgotać na patelni, dodaję sól i pieprz (według uznania - ja lubię doprawić na pikantnie)  :)
Dorzucam też dwa plasterki sera i mieszam całość aż pięknie się rozpuści :)

Makaron wrzucony w międzyczasie na wrzątek - jest już prawie gotowy :)

A to już moja propozycja podania:


Smacznego !


PS smakuje nawet tym co szpinaku z zasady "nie lubią"  ;)

5 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja , smakowicie i wiosenni wygląda :)muszę wypróbować

    pozdrawiam
    Ag

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taki szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie i apetycznie :) ale czemu ja nie lubię szpinaku???? :((((((

    OdpowiedzUsuń
  5. Madzia, w piruny!!! Naturalnie szpinak mega, ale dla mnie wyłącznie świeży. RObiłam ostatnio risotto smeraldo ( czyli ze szpinakiem). Jak zrobiłam z mrożonym wyszła papa jak dla dzieci z angielskiego sierocińca, jak zrobiłam ze świeżym zadzownił do mnie drugiego dnia przyjaciel i powiedział " Nie mogę zapomnieć tego wczorajszego smaku. To było mega".
    Świeży ponad wszystko, ale.... farfalle są MEGA:)
    Zielonka

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...