Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :)


Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :) W mojej Krainie Szczęśliwości...


piątek, 4 lipca 2014

Domowe nalewki owocowe :)


Rabarbarówkę pierwszy raz piłam jakiś rok temu i przepadłam ! :)
Dobrze zrobiona, lekko schłodzona, w letni wieczór.. mmmmm - boska.

Przepis jest dosyć prosty i fajny, więc podaję :)
Będziemy potrzebować:
1 kg owoców
ok. 0,7 kg cukru (może być mniej, gdy lubimy mniej słodkie nalewki)
1 litr spirytusu
1-1,25 litra źródlanej wody niegazowanej


Owoce myjemy, obieramy i przekładamy do dużego słoja.


Zasypujemy cukrem (do rabarbarówki dodałam również troszkę cynamonu) 
i odstawiamy na 24 godziny, aby owoce puściły sok.

Przed zalaniem spirytusem dobrze potrząść trochę słojem, 
aby lepiej rozpuścić cukier.

Zalewamy owoce, zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce.
Przez pierwsze dni dobrze od czasu do czasu potrząsnąć słojem.

Nalewka "przegryza się" 4-6 tygodni (zależnie od owoców - truskawki krócej, rabarbar dłużej).
Po tym czasie otwieramy nasz słój, przecedzamy owoce i... dolewamy wody :)


Nalewki powinno przelewać się przez podwójnie złożoną gazę, aby pozbyć się wszystkich drobinek.
My jednak chcieliśmy by pozostał w niej cynamon 
i po przecedzeniu przez zwykłe sitko przelaliśmy prosto do przygotowanych wcześniej butelek.

Moja (kolejna) porzeczkowo-truskawkowa już nastawiona.
A poniżej zdjęcia rabarbarówki już przelanej do wyparzonych buteleczek :)

Polecam i życzę przyjemnego weekendu !




7 komentarzy:

  1. u nas się robią te truskawkowe narazie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ale smaczek , ja tez zrobiłam porzeczki czerwone jedna , druga czarne i czerwone zobaczymy ;)teraz 6 tyg i mozna degustować dzieki za przepis
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie w tych ślicznych buteleczkach. Przepis już wylądował w moim segregatorze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja polecam aronie na nalewkę. Twoja propozycja bardzo ciekawa, piękne są te buteleczki i etykiety . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robie zawsze z czarnej porzeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chetnie sprobuje..z truskawek z pewnsoci bedzie fantastyczna :o)
    Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...