Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :)


Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :) W mojej Krainie Szczęśliwości...


czwartek, 22 sierpnia 2013

Moja Azja - czyli kurczak w mleczku kokosowym :)


Troszkę pikanterii, wspaniały aromat i te kolory !
Za to kocham kuchnię azjatycką i choć pewnie niejeden Azjata popukał by się 
w głowę widząc moją wariację na temat ich kuchni, 
to... no cóż... mnie tak właśnie najlepiej smakuje !


Czego będziemy potrzebować na dwie porcje:

  • 2 krążki makaronu do smażenia i sałatek (lub z zupek chińskich) 
- jako alternatywa świetnie sprawdzi się również makaron ryżowy lub po prostu ryż :) 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropel oleju sezamowego
  •  łyżka sosu sojowego
  •  duża pierś z kurczaka
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1/2 pora
  • 3 łyżki pędów bambusa (w zalewie) lub kiełków fasoli mung
  • 1/3 op. mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (Biedroneczka)
  • przyprawy: curry, sól, jedna papryczka peperoncino
  • czarny sezam do dekoracji 


Przygotowanie potrawki z kurczaka:
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki lub płatki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
z kilkoma kroplami oleju sezamowego i podsmażamy do uzyskania rumianego kolorku.
Dodajemy sos sojowy, curry oraz pokrojony w drobne, kilkucentymetrowe paseczki por, 
a po chwili chińską mieszankę.

Mieszamy wszystko dokładnie i po około dwóch minutkach dodajemy 
mleczko kokosowe oraz bambus.
Na koniec dosalamy do smaku i wrzucamy pokrojoną, ostrą papryczkę 
- wszystko dusimy jeszcze kilka minut.

Przygotowanie makaronu:
 Makaron zalewamy osolonym wrzątkiem odstawiamy na bok 
na kilka minut, żeby zmiękł :)
Następnie podsmażamy go na łyżce oliwy z oliwek i gotowe :)



 Makaron układamy na talerzach, dodajemy na wierzch po kilka łyżek potrawki
i posypujemy czarnym sezamem :)


I gotowe !
Smacznego :) mniam mniam


6 komentarzy:

  1. no właśnie kupiłam mleczko kokosowe i zastanawiałam się co z nim zrobi, a tu masz! pysznie to wygląda, oj wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Ostatnio używałam mleczka kokosowego do zupy tajskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham chińszyznę,więc Twój przepis wypróbuję na 100 procent!!!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...