Moje ulubione, kulinarne wspomnienie z tegorocznych wakacji :)
Tak wyglądały w oryginale :)
Ja jednak dałam trochę mniej sera do zapiekania
- nie chciałam by danie to było tak ciężkie.
Ziemniaczki podałam z mizerią, a do ich przygotowania użyłam:
Ziemniaków ok 1,5kg
Boczku ok 25 dkg
Czosnku 2 duże ząbki
Pół pęczka koperku
Pół szklanki śmietany 30%
Dwie łyżki jogurtu greckiego 10%
Sól, pieprz, słodka papryka
Kilka plasterków sera żółtego (świetna będzie też mozzarella)
Pokrojone ziemniaki lekko podgotowujemy w posolonej wodzie i odcedzamy.
W międzyczasie kroimy nasz boczek w drobną kostkę.
Mieszamy z naszymi ziemniaczkami i układamy w naczyniu do zapiekania.
W garnuszku mieszamy śmietanę, z jogurtem, solą, pieprzem,
posiekanym koperkiem oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Ziemniaki polewamy naszym sosem śmietanowo - jogurtowym,
na wierzchu układamy ser (ilość dowolna - według upodobań)
i zapiekamy przez ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Aż ser ładnie się przyrumieni :)
Na koniec można lekko posypać całość słodką papryką :)
Pachnie i smakuje super :)
Polecam !
Świetny przepis dla moich mężczyzn:-) Wypróbuję z pewnością:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie, lecz jak tylko przeczytałam że jest tam boczek;)... więc moja wersja była by bez tego jednego składnika:) za to dodałabym więcej czoooosnku:)
OdpowiedzUsuńSmacznego!:)
mmm smaczne !
OdpowiedzUsuńMoja córka byłaby zachwycona,ja niestety z racji wiecznej diety nie jadam ziemniaków od dwóch lat :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Na pewno wypróbję, wyglądają smakowicie!!! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda przesamcznie.Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńoch zapiekane ziemniaczki - coś idealnego dla mnie - muszę zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńMagda ożeń się ze mną! :D będziesz mi robić takie....mmm....
OdpowiedzUsuń