Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :)


Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :) W mojej Krainie Szczęśliwości...


środa, 16 października 2013

Cukiniowe placuszki z fetą :)



Wspaniałe, gorące, rumiane i baaardzo na czasie :) 
Cechy charakterystyczne ?
Są łatwe w przygotowaniu, niedrogie i szybko znikają !


Na dwie porcje potrzebujemy:

ok 0,5 kg cukinii
1 cebula
1 duże jajko od szczęśliwej kurki
4 solidne łyżki mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania serka typu feta
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta curry lub kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
sól, pieprz


Cukinię myjemy i pozbawiamy nasion (ja zawsze dryluję łyżką - raz dwa).
Wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Posypujemy solą i pieprzem (odstawiamy na chwilkę i odciskamy nadmiar soku).
Obieramy, kroimy cebulkę i dorzucamy do cukinii.

Następnie dodajemy jajko, mąkę, fetę oraz gałkę muszkatołową.
Dokładnie mieszamy, a w międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni.

Smażymy jak placki ziemniaczane - aż będą złociste :)

Serwujemy z ulubionym sosem 
(np. tzatziki, czosnkowym na bazie jogurtu, słodko - pikantnym z chilli etc.)

Smacznego !


PS 
Podobnie możecie zrobić placuszki z dyni.
Tylko dynię obieramy ze skórki ;)
Mniam !


12 komentarzy:

  1. Wczoraj pierwszy raz robiłam takie ale bez fety i były przepyszne! Następnym razem spróbuję z fetą :))
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają mniammmm.
    Ja często serwuję placuszki z cukinii tylko lubię je tak dobrze przyprawić i z sosem czosnkowym. Wyborne:)
    Buziaki i miłego dnia Madziu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm..pychotka, lubię takie różne placuszki warzywne, więc sobie takie chętnie zaserwuję :))) Tym bardziej, że w spiżarni zalega mi.gigantyczna cukinia a leczo nam się znuddziło... ;) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo uwielbiam te placuszki :) Tylko zawsze robiłam bez fety i cebulkę najpierw trochę przysmażałam na masełku ale to tylko dla tego, że nie lubię surowej cebuli :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię cukinię, uwielbiam fetę, więc to idealny przepis dla mnie!!! Muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie-a można zapytać o serek feta-tłusty? W kawałku?-nie robiłam jeszcze : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek kupuję w kawałku, w kartoniku np. Favita. Zwykle wybieram ten o mniejszej zawartości tłuszczu.
      Wystarczy rozkruszyć go widelcem i dodać do reszty składników, po czym dokładnie wymieszać :)

      Usuń
  7. Wspaniały przepis :) dzięki kochana ...

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...