Wspaniałe, gorące, rumiane i baaardzo na czasie :)
Cechy charakterystyczne ?
Są łatwe w przygotowaniu, niedrogie i szybko znikają !
Na dwie porcje potrzebujemy:
ok 0,5 kg cukinii
1 cebula
1 duże jajko od szczęśliwej kurki
4 solidne łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania serka typu feta
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta curry lub kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
sól, pieprz
Cukinię myjemy i pozbawiamy nasion (ja zawsze dryluję łyżką - raz dwa).
Wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Posypujemy solą i pieprzem (odstawiamy na chwilkę i odciskamy nadmiar soku).
Obieramy, kroimy cebulkę i dorzucamy do cukinii.
Następnie dodajemy jajko, mąkę, fetę oraz gałkę muszkatołową.
Dokładnie mieszamy, a w międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni.
Smażymy jak placki ziemniaczane - aż będą złociste :)
Serwujemy z ulubionym sosem
(np. tzatziki, czosnkowym na bazie jogurtu, słodko - pikantnym z chilli etc.)
Smacznego !
PS
Podobnie możecie zrobić placuszki z dyni.
Tylko dynię obieramy ze skórki ;)
Mniam !
Wczoraj pierwszy raz robiłam takie ale bez fety i były przepyszne! Następnym razem spróbuję z fetą :))
OdpowiedzUsuńŚciskam
Pysznie wyglądają mniammmm.
OdpowiedzUsuńJa często serwuję placuszki z cukinii tylko lubię je tak dobrze przyprawić i z sosem czosnkowym. Wyborne:)
Buziaki i miłego dnia Madziu:)
Smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMmm..pychotka, lubię takie różne placuszki warzywne, więc sobie takie chętnie zaserwuję :))) Tym bardziej, że w spiżarni zalega mi.gigantyczna cukinia a leczo nam się znuddziło... ;) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńOoo uwielbiam te placuszki :) Tylko zawsze robiłam bez fety i cebulkę najpierw trochę przysmażałam na masełku ale to tylko dla tego, że nie lubię surowej cebuli :P
OdpowiedzUsuńSmakowitości:)
OdpowiedzUsuńLubię cukinię, uwielbiam fetę, więc to idealny przepis dla mnie!!! Muszę przetestować :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie-a można zapytać o serek feta-tłusty? W kawałku?-nie robiłam jeszcze : )
OdpowiedzUsuńSerek kupuję w kawałku, w kartoniku np. Favita. Zwykle wybieram ten o mniejszej zawartości tłuszczu.
UsuńWystarczy rozkruszyć go widelcem i dodać do reszty składników, po czym dokładnie wymieszać :)
Wspaniały przepis :) dzięki kochana ...
OdpowiedzUsuńlubie takie placuszki!
OdpowiedzUsuń