Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :)


Miło mi Cię powitać w moim małym świecie :) W mojej Krainie Szczęśliwości...


środa, 26 lutego 2014

Bliny z mięsem :)


Choć jak dla mnie to... placki ziemniaczane z mięsem mielonym :)
Tak czy siak (jakby tego dania nie nazywać) - py-cho-ta!

Na sześć dużych faszerowanych placków potrzebujemy:
1,2 kg ziemniaków
1 marchew
4 łyżki mąki pszennej
3 jajka
2 cebule
300g mielonej łopatki lub szynki wieprzowej
sól, pieprz

Sos:
1 duży jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
szczypiorek, sól, pieprz lub chilli


Ziemniaki i marchew obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy sól i pieprz. 
Czekamy aż puszczą sok i odciskamy dokładnie. 
Mieszamy z dwoma jajkami, mąką i posiekaną cebulką.

Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulką, solą, pieprzem i jajkiem.

Na rozgrzanym oleju układamy pierwszą warstwę ziemniaków, 
następnie solidną łyżkę mięska i przykrywamy szczelnie drugą warstwą ziemniaków.
Smażymy na złoto z obu stron.


Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym 
do 150 stopni przez ok 15 minut.
Można je dodatkowo posypać startym żółtym serem :)


Serwujemy z sałatką/surówką i sosem jogurtowo-majonezowym 
z dodatkiem czosnku i szczypiorku :)

Polecam !


To pisałyśmy my - hi hi hi....


10 komentarzy:

  1. Co by nie pisać - Łatka jest urocza :) A placki ziemniaczane uwielbiam, jeszcze ten sos czosnkowy - mniamm - smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak podane!!!

    Koniecznie musze sprobowac:)))
    na jutro menu mam ustalone, ale na pewno w weekend zrobie!Dzieki!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To poszalałaś w kuchni i takie pyszności przyrządziłaś:) smakowite te placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. O to danie muszę zrobić koniecznie! Tylko bez sosu czosnkowego bo nie lubię... a to muszą być ziemniaki tarte na frubych oczkach czy można normalnie głądką masę? Mięso nie ma specjlanych przypraw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ziemniaki i marchew można zetrzeć tak jak się lubi, czyli zarówno na grubszych jak i na drobniejszych oczkach :)
      Do mięsa dodałam tylko sól, pieprz i cebulkę. Myślę, że z przyprawami można poeksperymentować - pasowałby kumin, kolendra lub posiekana natka - co komu odpowiada :)

      Sos można zastąpić pomidorowym - na bazie zmiksowanych pomidorków z puszki, z dodatkiem świeżych ziół, soli, pieprzu i śmietany :)

      Usuń
  5. Na pewno wypróbuję. Tartę z kurczakiem z Twojego przepisu robiłam i była pyszna. Polecam wszystkim. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cieszę się, że tarta smakowała :)

      Usuń
  6. Jako poszukiwaczka nowych dań obiadowych, wypróbuję. Tylko ten sos czosnkowy... z dzieciństwa została mi czosnkowa trauma, ale staram się ją powoli zwalczać, bo przecież czosnek zdrowy jest :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana - spróbuj może zrobić z minimalną ilością czosnku lub w ogóle bez :)
      Dodaj więcej szczypiorku i majonezu i będzie ok :)

      Ewentualnie spróbuj z pomidorowym sosem, o którym napisałam ciut wyżej :)
      Buziale !

      Usuń
  7. no masz! siedzę i wyszukuję sobie nowego jedzonka! placuszki już dodałam do listy! mniami!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że do mnie zaglądasz. To dla mnie niezwykle ważne, że zostawiasz po sobie ślad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...